miercuri, 28 octombrie 2009

Codurile Vestimentare si secretele lor

O vorba din batrani spune ca toamna se numara bobocii. Ei bine poate era asa odata insa in zilele de azi toamna se numara invitatiile la nunta (care si sezonul nuntilor este pe sfarsit) , invitatiile la petrecerea de sfarsit de an, la team-buildingul cu comapania sau sarbatorirea primului an de casnicie al celui mai bun amic (care trece de altfel cat 10 ani la un loc :) ). Odata cu acestea nu vine doar entuziasmul oricaruia dintre noi dar in acelasi timp si dilema unora : cum ne imbracam ? Oare ce a vrut sa spuna ultimul rand din invitatia cu pricina "Se recomanda tinuta business casual" sau "Se accepta orice cod vestimentar" ? Oare trebuie sa cumparam un frac pentru aceasta ocazie sau merge si clasicul costum din 2 piese ? Dar despre cravata ? Este obiligatorie sau nu ? O putem inlocui cu un papion ?
Astazi vom vorbi si ne vom familiariza cu diferitele coduri vestimentare si ce reprezinta ele in tinutele barbatesti.
Desi acest subiect difera foarte mult in functie de regiune (aici ma refer Europa, Asia, America etc.) dupa o documentatie ampla pot spune ca putem impartii in 3 mari categorii codurile vestimentare : oficial (formal), semi-oficial (semi-formal) sau neoficial (informal)

Codul Oficial ( "Black Tie" Attire )
Daca suntem invitati la o un eveniment fastuos, somptuos exista posibilitatea ca invitatia sa ceara acest cod vestimentar. Acesta este cel mai formal dintre toate codurile vestimentare traditionale si va cere obligatoriu purtarea unui tuxedo (foto titlu), un cuvant din ce in ce mai prezent in vocabularul nostru. Acesta trebuie sa fie negru in combinatie cu o camasa speciala de tuxedo alba si papion negru. Camasa de tuxedo se deosebeste de camasile obisnuite prin guler, care este de doua feluri : stil aripa (indoit in jos) sau stil clasic (stilul clasic al camasilor obisnuite) dar si prin pliurile din partea frontala. Acestea se mai numesc si "incretituri" si sunt de obicei pliate intre 0,5 cm - 2 cm.
"Warm Weather Black Tie" Attire
Dupa cum o spune si numele , acest cod vestimentar este o deviatie a celui de mai sus si se preteaza unui eveniment la fel de riguros cu exceptia faptului ca se desfasoara pe timpul zilei iar temperatura este mai mult decat prietenoasa. Deseori este asociat evenimentelor in aer liber.
La fel ca si in cazul mai sus amintit, prezenta tuxedo-ului este obligatorie in combinatie cu papionul. Papionul de preferat trebuie sa fie negru dar la fel de bine sunt acceptate si culorile alb sau argintiu . Culoarea tuxedo-ului este de obicei alba , nu doar prin prisma esteticii dar si din cauza ca este mult mai racoros si mai confortabil pe o vreme insorita decat unul negru.

Codul Semi-Oficial ( "Black Tie" Optional )
Este petrecerea de sfarsit de an iar pe invitatia trimisa de companie apare acest cod. In acest caz, desi este acceptata purtarea tuxedo-ului si a papionului, majoritatea invitatilor se vor prezenta in tinute mai putin formale . Cel mai des sunt intilnite costumele din 2 piese , culoare neagra sau inchisa, camasa alba si cravata stil formal. Culoari acceptate pentru cravata sunt neagru inchis sau argintiu, sau negru cu modele usor evidentiate.

Codul Business
Stilul business , cel mai des intilnit, poate varia foarte mult in functie de politicile vestimentare ale firmei, stiuatiei in care este purtat, nivelul persoanelor cu care avem contact etc.
Este format din clasicul costum 2 piese, camasa costum si cravata.
Costumul trebuie sa fie in culori inchise sau de intensitate medie (bleumarin, cenusiu sau gri antracit), uni sau in dungi foarte subtiri si reprezinta elementul care comunica autoritate, credibilitate, competenta si stabilitate. Este recomandat sa se evite sacourile la 2 randuri de nasturi, a caror linie nu este perceputa ca fiind actuala. Camasi trebuie sa fie albe sau bleu, cu gulerul prins in nasturi sau cu gulerul lat, intotdeauna cu manecile cu 2 degete mai lungi decat cele ale sacoului. Sosetele trebuie sa fie lungi, trei-sferturi, in aceeasi culoare sau mai inchise decat culoarea costumului iar cureaua, intodeauna din piele, trebuie asortata la culoarea pantofilor.

Codul Neoficial ( Business Casual Attire )
Este asemanator stilului Business insa cu mici variatiuni : nu trebuie purtata cravata sau papionul iar combinatiile sunt mai multe si mai variate. Ideea aici este sa fim cat mai prezentabili dar nu prea oficiali. Nu este obligatorie prezenta hainei si a cravatei insa camasa da.
Este cel mai relaxat dintre toate codurile vestimentare. Acest tip de tinuta – pantaloni din doc si o camasa – poate fi adoptat vinerea (sau in zilele in care nu ai contact cu clienti), in companiile ale caror cod este relaxat, informal. Intr-o organizatie cu un cod mai protocolar, putem alege acest tip de tinuta numai intr-o situatie extrem de informala cum ar fi o zi in care trebuie sa calatoresti, un eveniment de tip team-building sau la un training intern.
Sunt recomandati pantalonii asemanatori celor de costum. Este vorba de pantaloni in culori uni sau cu imprimeuri foarte discrete. Se poarta camasile al caror guler se incheie cu 2 nasturasi. Intotdeauna cu maneci lungi si din materiale de buna calitate, aceste camasi pot fi fie uni, fie cu imprimeuri (carouri, dungi, pepit) si pulovere cu guler polo, cu croiala in V sau rotunda la baza gaza gatului in culori neutre : bleumarin, bej, rosu inchis, verde.
NU sunt recomandati jeansi, in special cei cu croieli foarte sport, cei de culoare deschisa, fara sa mai discutam de cei murdari, cu tivul franjurat, cu aplicatii din paiete sau fire colorate si tricourile inscriptionate sau orice altceva care poarta un slogan.

Cam atat pentru astazi . In incheiere va las un site care mi s-a parut super ok asupra topicului mai sus abordat si foarte intuitiv in alegerea tinutelor in functie de codul dorit - Click !

À bientôt ! :P

2 comentarii:

  1. Cunosc mai multe femei decat barbati care stiu sa faca un nod de cravata (nodul simplu), si nu-i normal.Poate n-ar strica sa fie indrumati si in acest sens.
    Felicitari in odata pentru blog.

    RăspundețiȘtergere
  2. imi place blogu mai invata si barbatii cum sa se imbrace ;)

    RăspundețiȘtergere